Květen 2016
Po loňském neúspěšném pokusu o vypěstování vlastních sazenic révy jsem se pokusila znovu. Loni téměř všechny rouby vypučely, ale podnože nezakořenily. Předpokládám, že to bylo proto, že jsem nedokázala zajistit kořenům příznivou teplotu po naroubování a uložení do mokrých pilin. Letos jsem se rozhodla vylepšit systém a uložit rouby do menšího kýblu s rašelinou a ten dát do větší nádoby s vodou temperovanou na 30°C pomocí ohřívátka do akvária. Toto ohřívátko jsem si pořídila na temperování rmutu a s úspěchem jsem ho na podzim použila při výrobě červeného vína.
Tentokrát nastala změna, podnože zakořenily, ale rouby neprorostly :(. Možná jsem si to zavinila tím, že jsem je před roubováním máčela pouze 12 hodin a poté absolvovaly desetiminutovou dezinfekci horkou vodou (52°C). To je teoreticky mohlo silně vysušit. Zbytek roubů jsem použila pro přeroubování podnoží divoce rostoucích ve vinohradu, ale rouby se neujaly. Možná ze stejného důvodu.
Takže zase příští rok. Jednou to vyjít musí.