Výroba vlastních sazenic révy

Březen 2015

Protože ve vinohradu zeje asi 400 míst prázdnotou a taky proto, že jsem ještě nikdy nic ve skutečnosti neroubovala a to je pro ajťáka/zahradníka velká výzva :), rozhodla jsem se vyrobit si své vlastní sazenice révy. Napřed jsem prostudovala, co píšou knihy, které mám doma – Pěstování révy vinné a Rozmnožování dřevin. Potom jsem zvolila nějaký aspoň částečně pro mě proveditelný postup. Nemám totiž doma chladírnu ani termostat J. Podnožové řízky i rouby jsem se rozhodla z vinohradu odebrat až v druhé polovině února, i když se to doporučuje provést v prosinci před příchodem mrazů. Nemám je totiž kde skladovat a ani se mi nepodařilo najít náhradu za Chinosol, kterým se rouby i řízky před uskladněním desinfikují. Mám za to, že Chinosol se už neprodává a nevím, co se dá použít místo něj. Až pojedu pro profisazenice do šlechtitelské stanice v Polešovicích, zkusím se zeptat, jak to dělají. Třeba mi to prozradí.

Takže jsem omezila skladování materiálu na minimum a počáteční desinfekci jsem vynechala. Místo toho jsem těsně před roubováním provedla desinfekci horkou vodou 50 – 52°C po dobu 10 minut. Rouby i řízky už předtím ležely 24 hodin ve vodě, aby byly na tyto úkony solidně připraveny.

Samotné roubování jsem udělala pomocí roubovacích kleští, zakoupených na internetu. Fungují na principu omega řezu a nepřišlo mi to nijak složité. Jenom je třeba hledat k dané tloušťce podnožového řízku najít stejně silný roub.

OmegaRoub

Roubovance jsem na vteřinu ponořila do zahřátého parafínu (Revilan červený) a zchladila je ve studené vodě. Roztříděné podle odrůd jsem je naskládala do kýblu a prosypala mokrými pilinami. Do konce března musí vydržet venku a potom je plánuji i s kýblem postavit na plynový kotel. Až vyraší, popráškuji báze roubovanců stimulátorem a vysadím je do vysokých kelímků od jogurtu J. Mohla bych je sice zaškolkovat ve vinohradu, ale těžko bych je ubránila před srnkami, takže to raději vyřeším takto. No a co zakoření, plánuji vysadit už v září na stálé místo, na podzim sestřihnout na 2 očka a na zimu přihrnout.

Teď jich mám asi 50. Tak uvidíme, kolik jich nakonec zaujme své místo ve vinohradu :).

4 komentáře u „Výroba vlastních sazenic révy“

    1. Dobrý den,
      revilan jsem koupila před pár roky v Židlochovicích u firmy Avion s.r.o. Bohužel už nemají aktivní webovou stránku, tak si nejsem jistá, jestli ta firma ještě existuje. Viděla jsem ho ale na e-shopu zde https://www.moudry-cz.com, také je to firma z Židlochovic. Minimální velikost bude ale tříkilová deska. Voskování se používá hlavně ve větších objemech, protože je nejmíň pracné. Zároveň asi ta vysoká teplota může pomoct proti plísni šedé. Prakticky jde ale o to, aby roub nevyschl a toho dosáhnete i běžným štěpařským voskem a nebo omotáním roubu parafilmem. Ten se dá koupit třeba zde https://www.p-lab.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *