Výroba vlastních sazenic révy 2022

10.2.2022 – odběr roubů

Dnes bylo nádherné počasí. Slunečno, 8°C a téměř bezvětří. Pro letošek tedy zahájení vinohradnické sezóny odběrem roubů. Odebráno cca 50 oček od každé odrůdy pro výrobu sazenic a přeroubování ve vinohradu a 60 třiceticentimetrových kousků podnožové révy.

podnožové réví

Zatím zůstane všechno v igelitových pytlích v zádveří až do výroby sazenic. Potom se zbylé rouby přemístí do šuplíku v lednici, aby vydržely do června nenarašené.

27.2.2022 – Dnes proběhlo naroubování sazenic. Byl krásný slunečný den a na verandě bylo až do odpoledne příjemné teplo. Letos jsem vynechala ošetření roubů i podnoží teplou vodou, protože to celý proces výrazně prodlužuje a já jsem někde ztratila roubovací kleště, které vytváří rychlý a pohodlný omega řez a to mě donutilo použít starou klasiku – anglickou kopulaci. Oproti omega řezu je to celkem zdlouhavá metoda.

Seříznutí podnože a roubu na shodné šikmé plochy
Vytvoření jazýčku pro pevné sesazení roubu s podnoží
Sesazená podnož s roubem

Po seříznutí podnože i roubu šikmým řezem je potřeba vytvořit na obou řezných plochách jazýčky, kterými se obě části do sebe pevně zaklesnou. Kontakt ploch ještě raději omotáním spoje páskou z Parafilmu. Má tu výhodu, že se nemusí odstraňovat, rozpadne se sám. Na podnoži potom ještě vyslepím všechna očka a bázi seříznu šikmo. Doufám, že se tak zvětší plocha pro vytvoření kalusu a budoucích kořenů. Protože roubuji víc odrůd, které budou muset nějaký čas strávit společně v kýblu, označím si ještě každého roubovance barevným drátkem. Nakonec namočím konec s roubem na vteřinu do vosku (Revilan červený) zahřátého na 75°C a potom rychle zchladit do studené vody. Je to ochrana před vysycháním a chorobami. Nakonec jdou všechny do kýblu s vlhkou rašelinou a tam počkají do dubna, kdy přijde další fáze procesu.

Koho roubování baví a umí aspoň trochu anglicky, doporučuji youtube kanál JSacadura. Je tam vše krásně a pomalu ukázáno a vysvětleno včetně tipů pro větší úspěch.

7.4.2022 – roubovance uložené v kbelíku s rašelinou na chladném místě byly přemístěny ke stratifikaci. Provádím vložením kýblu do o něco větší nádoby s vodou. Voda sahá asi do třetiny kýblu a zahřívám ji pomocí termostatu pro akvária na 30°C. Tím by se mělo stimulovat vytvoření kalusu na bázi podnoží. Vršek kýblu překrývám sklem podloženým kouskem polystyrénu, tak aby se i horní část roubovanců nacházela v teplém prostředí. Zároveň se tím omezuje vysychání rašeliny v kýblu.Většina roubů už v tuto chvíli začíná rašit. Asi za měsíc roubovance přesadím.

rouby uložené v kbelíku s rašelinou už začínají rašit
sestava dvou nádob přikrytá sklem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *