Roubování hříženců 2022

Po vyřezání starého keře se někdy stane, že z kořene vyrazí velmi vitální letorosty podnožové révy. V naprosté většině u mě jde o Kober 5BB. Používám je jednak k zaplnění nejbližšího prázdného místa metodou hřížení a jednak se je přímo snažím přeroubovat některou z ušlechtilých odrůd.

Letos jsem začala koncem března, těsně před zahájením vegetace, tj. než réva začne slzet. Použila jsem rouby odebrané v únoru a ponechané v igelitových pytlích v chladné místnosti. Večer před roubováním jsem je namočila do vody.

V závislosti na tloušťce podnože a roubu využívám několik metod:

Chip budding – očkování na třísku

Používám u několikaletých kmínků podnoží. Na roubu nejdřív udělám krátký řez pod očkem pod úhlem 45°. Zde se v druhém kroku zarazí očkovací nůž při odřezávání očka. Výsledkem je tříska.

Tvar výřezu očka z roubu

Stejným způsobem připravím výřez na podnoži. Očko zasunu do výřezu a převážu roubovací páskou. Ta ovšem samotné očko nesmí překrýt.

naočkovaná podnož

Protože již brzy začne réva slzet, tlak mízy by mohl očko utopit a znemožnit srůst s podnoží. Tomu se snažím zabránit tím, že na patě kmínku udělám dva silné zářezy, které mohou část mízy odvést a snížit tak její tlak.

Anglická kopulace

Pokud je podnož a roub stejné velikosti, využívám anglickou kopulaci, kdy se roub a podnož přiloží k sobě šikmými řezy a pevně se zaklesnou jazýčky. Metoda je vyobrazena v článku
Výroba vlastních sazenic révy 2022.

Roubování do rozštěpu

Používám pro velmi tenké rouby, kde je obtížné vytvořit jazýček. Podnož se uprostřed rozštípne roubovacím nožem a roub se seřízne po obou stranách tak aby byla řezná plocha byla o 2 – 3 mm delší než délka rozštěpení podnože. Roub se zasune do podnože a vše se ováže roubovací páskou.

Dva rouby vložené do rozštěpu silnější podnože

Postranní plátování

Používám pokud je roub tenčí než podnož. Podnož se rozštípne pomocí roubovacího nože. Řez se nevede středem, ale místem, kde bude přibližně stejně široký jako roub. Roub se seřízne pouze z jedné strany. Na druhé straně se seřízne pouze několik milimetrů, čímž se vytvoří ploché osří, kterým se roub zasune do rozštěpu v podnoži. Vše se opět ováže roubovací páskou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *