Zimní řez 2017

Březen 2017

Letos jsem začala stříhat 4.3. Když jsme před třemi týdny odebírali letorosty na rouby, nevypadalo to tak zle, ale po letošní konečně poněkud tužší zimě je spousta letorostů mrtvých. Je to způsobeno také tím, že po loňských dubnových mrazech keře obrašily o 3 týdny později a letorosty nestihly vyzrát. K tomu se ještě přidala moje nezvládnutá peronospora a teď je velmi těžké vybrat nějaké životaschopné letorosty na tažně.

Čím dál častěji také volím seříznutí celého keře nad místem roubování s vidinou, že třeba vyraší nějaký letorost pro zapěstování nového kmínku. No, většinou už asi ne, protože dřevo kmínku je často z více než poloviny mrtvé. Myslím, že každým rokem likviduji asi 50 hlav – to je za poslední 4 roky čtvrtina vinohradu!

Kmínky keřů, které jsou v dobrém stavu se snažím už čtvrtým rokem sesazovat nad první drát. Často je zapotřebí místo nůžek pilka. Na větší řezy mi velmi pomáhá můj miláček pro holky – řetězová pila na baterky.

Naštěstí se mi daří vychytávat docela hezké počasí a taky mi tady postupně vykvétají jarní květiny. Srny je ještě všechny nesežraly 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *