První výsadba stromků

Listopad 2013

Ještě sice neproběhl zápis do katastru, ale klíče od zahrady už jsem měla. Bylo tam pár hodně starých stromů – třešeň, švestka, tři meruňky, hrušeň a dva ořešáky. Vypadaly ovšem dost bídně, a později se taky ukázalo, že už v podstatě nerodí, takže budou muset příští zimu pryč. Protože jsem chtěla hned s něčím začít, rozhodla jsem se vysadit nějaké nové stromky. Na podzim je vhodné sázet jádroviny, tak jsem důkladně pročetla svůj starý pomologický atlas a marně jsem hledala odrůdy, které by zároveň dobře snášely sucho a ještě měly vynikající chuť :). Dolní Kounice jsou nejsušší oblastí ČR s ročním úhrnem srážek kolem 400 mm. Pro jabloně a hrušně nic moc. Svého favorita Jonagold jsem ale nehodlala vynechat v žádném případě. Na zbytek jsem se zeptala v želešickém zahradnictví u Urbanů. Poradili mi tedy ještě pro suchou oblast Primu, na mošt James Grieve Red a zimní hrušeň Bohemicu.

Vykopala jsem 60 cm díry a na pozemku jsem našla něco, co se vzdáleně podobalo kompostu – bylo to réví v určitém stupni rozkladu. Nic lepšího teď nemám a půda sama o sobě je tu spíš chudá. Hlavně ve srovnání s Hanou, kde jsem zahrádkařila posledních 20 let. Říká se, že na Hané zasadíte knoflík a vyrostou gatě. Když jsem tady ryla tu světlou písčitou půdu, tak se mi zdálo, že na tom něco je. Přidala jsem tedy ten „kompost“ a dovlekla v kanystrech vodu na zalití. Přes zimu jsem ještě asi dvakrát zalívala, protože bylo extrémní sucho.

VysadbaJabloni

Stromky na jaře vypadaly, že se chytly, ale udělala jsem kardinální chybu. Naivně jsem si myslela, že plot chrání zahradu před zvěří. Velký omyl: na jaře kromě Jonagoldu, který asi ty potvory nenašly, byly všechny stromky svlečené z kůry. Jeden z nich přežil, takže z první akce na zahradě mám zatím 50% ztráty :(. Aspoň jsem teď poučená, že chrániče jsou absolutní nezbytnost. Ani nevím, které zvíře to bylo, ale sousedka říkala, že viděla na vlastní oči srnu ladným skokem překonat plot s výškou 2,20.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *