Výroba vlastních sazenic révy – 3. pokus

Březen 2017

Takže už 2x se mi nezadařilo :(. Myslím si, při mém prvním pokusu v roce 2015 byl problém v zahřívání, které má zajistit srůst podnože s roubem a vyrašení očka na roubu. Kýbl postavený na plynovém kotli asi co se týče teploty fungoval dobře. Jenže ve sklepě byla tma a vyrašené letorosty potřebovaly světlo. Na světle pak zase chybělo teplo od spodu. V každém případě očka vyrašila, ale ani jeden roubovanec nezakořenil. Na bázích podnoží se ani nezačal tvořit kalus.

Další rok jsem si připravila zahřívání kýblu s roubovanci hezky na světlém místě. Pomocí kádě naplněné vodou, kterou udržovalo na teplotě 30°C topítko s termostatem do akvária. Tohle topítko jinak s úspěchem používám při kvašení rmutu. Jenže tentokrát očka ani nevyrašila. Na bázích podnoží však byl kalus a náznaky kořínků. Fakt nevím, co jsem udělala blbě, ale nejspíš jsem neměla rouby dost dlouho předem namočené před dezinfekcí horkou vodou a ta dezinfekce je prakticky vysušila. Ale jisté to samozřejmě není. Problém mohl být i v čemkoli jiném.

Letos jsem tedy namočila podnože i rouby před dezinfekcí na 24 hodin do studené vody. Dezinfekci jsem provedla horkou vodou při 54°C po dobu 5 minut.

Samotné roubování jsem udělala jako vždy pomocí roubovacích kleští s omega řezem. Měla jsem ale celkem problém poskládat stejně silné podnožové řízky k jednotlivým roubům. Roubovance jsem na vteřinu ponořila do zahřátého parafínu (Revilan červený) a zchladila je ve studené vodě. Roztříděné podle odrůd jsem je naskládala do kýblu a prosypala rašelinou. Horní asi dvoucentimetrovou vrstvu tvoří perlit.

Do konce března nechám kýbl zakrytý v chladu a v dubnu začnu se zahříváním. A asi se budu modlit nebo už nevím, jak ten proces vylepšit, aby to tentokrát vyšlo.

8.4.2017 narašení roubovanců

Roubovance uložené v mokré rašelině a přikryté pytlem jsem přesunula na nevytápěnou světlou verandu do nádoby s vodou udržovanou při 30°C. Zatím docela pěkně raší. Letos to vypadá asi nejlépe za všechny moje roubovací pokusy. Další fází by mělo být vysazení sazenic do hrnků. Plánuji použít vysoké kelímky od jogurtu. Předtím bude třeba zkrátit výhony a překrýt je voskem. Pokusím se sehnat Revillan zelený.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *