Zimní řez révy

Březen 2014

Minulý měsíc jsem vyčistila meziřadí od náletových dřevin a rozbujelé podnožové révy. Občas byla potřeba motorová pila, zbytek se dal vyřešit velkými nůžkami a mačetou. Při likvidaci třímetrových šípků jsem si náruživým sekáním přivodila tenisový loket. Je to daň z nadšení :). Ještě tři měsíce poté ruka není v pořádku. Řady se ale plně zprůchodnily a náhle bylo lépe vidět, jak jsou děravé. Největší díra v řádku byla na 12 keřů. Někde už po révách nezbylo nic, někde jsou pahýly s obrážející podnožovou révou. Docela rychle jsem pochopila, že pahýlů se nedá tak snadno zbavit. Kořeny jsou dosud živé a rýčem a sekerou bych to řešila snad půl roku. Běžná praxe je podle všeho vytržení révy traktorem, ale zatím nemám traktor 🙂 a při šířce řádku 1,5 m budu stejně pořizovat jen jednosý stroj a nevím, jestli mi to s tím půjde.

Tak jsem vymyslela zábavnější řešení. Zkusím si zapěstovat podnože a příští jaro se je pokusím naroubovat. Jestli se mi to podaří, uvidíme za rok. Vinohrad byl vysazen v roce 1984. Slaví tedy třicátiny a já nejsem ještě definitivně rozhodnutá, jestli budu podsazovat nebo klučit a postupně obnovovat. Ale čím víc tam chodím a dotýkám se pořád dokola všech keřů, tím méně si dovedu představit jejich likvidaci. Navíc mi sousedka přes jedno řekla, že jejich vinohrad je na místě už od roku 1946. Tehdy se ještě révy vyvazovaly ke kůlům. Improvizovanou opěrnou konstrukci k těm kůlům dobudovali až mnohem později. Tak třeba by ty moje hlavičky staré mohly taky ještě vydržet.

ZimniRez

Většina keřů je zapěstovaná na 2 kmínky. U některých z nich již jeden odešel a zbývá jen jeden. Chtěla jsem řez nějak sjednotit, takže mi z toho vyšlo sestříhání jednokmínkových keřů srdcovým řezem na 2 tažně po 6 – 8 očkách a jeden zásobní čípek a u dvoukmínkových keřů u každého kmínku na jeden tažeň a jeden zásobní čípek. Tam kde žádný keř nechyběl, to vypadalo, že by se tažně mohly křížit – keře jsou vysazeny v řadách 1 m od sebe. Tak jsem tažně dělala kratší, pokud nebyly letorosty příliš silné, aby mi šly ještě vyvázat. Zbytek budu muset vyřešit při podlomu. Naopak tam kde byly v řadě díry, jsem nechala tažně delší – až 16 oček. Uvidím, jestli potom nebudou keře přetížené. Hodně kmínků jsem musela sesadit. Místo nad prvním drátem končily někde nad třetím. Někde byly vytvořené kordony a nebylo možné najít vhodný letorost pro tažeň, tak jsem nechala kordon a několik čípků. V sesazování budu muset pokračovat ještě příští rok. Ne všude to šlo elegantně provést hned. Velké rány jsem zatírala stromovým balzámem. Celé mi to trvalo 3 víkendy, ale kdybych si s tím tak  nehrála, dalo by se to jistě stihnout i rychleji :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *