Příprava na výsadbu stromků

Duben 2014

Východní stranu pozemku by měla lemovat řada ovocných stromků. Pro jarní výsadbu jsem si naplánovala především peckoviny a  některé méně známé druhy, které budou nejspíš v kontejnerech. Také jsem chtěla vyzkoušet některé rezistentní odrůdy révy. K výsadbě stromků je potřeba kompost a voda.

Voda byla dostupná na hranici pozemku, takže bylo nutné osadit měřák a vytáhnout z šachty trubku s kohoutkem. Vše zajistil perfektně pan Richter z Brna – Kohoutovic. Kompost jsem dovezla na vozíku vypůjčeném od firmy Centrum přívěsů Brno, která má sice děsné webovky, ale dobrý sortiment, dobré ceny a ochotné lidi. Brala jsem Černého draka  z Centrální kompostárny Brno.

Cesta do kompostárny byla sama o sobě zážitek. Našla jsem si na Google maps nejméně komplikovanou cestu z půjčovny vozíků do kompostárny, abych se s vozíkem nedostala do nepříjemných situací. K mému údivu byla cesta mezi Chrlicemi a Brněnskými Ivanovicemi zavřená, což už je pravděpodobně docela dlouho. Takže jsem se totálně zamotala. Když jsem se nakonec dostala na ulici Vinohradskou, pořád jsem čekala na nějakou ceduli nebo ukazatel ke kompostárně, ale nikde nic, jen výstrahy, že cesta je po 200 m uzavřena. Představa, že budu těch 200 m s vozíkem couvat mě dost děsila. Byla to totiž teprve má druhá cesta v životě s vozíkem a při té první bylo couvání téměř nad moje síly.

Ale co naplat, kompost jsem potřebovala, tak jsem zajela až k uzávěrce cesty a naštěstí se tam konečně objevila směrovka ke kompostárně. Věděla jsem, že musím najet na mostovou váhu, ale potom jsem netušila co dál. Paní v okýnku váhy nebyla dvakrát přívětivá. Tak jsem se vypravila mezi hromady různého biologického odpadu v různém stadiu rozkladu. Byl tam patřičný odér a hluk z obrovských nakladačů, které pojížděly mezi hromadami. Vůbec mi nebylo jasné, co z toho má být ten úžasný kompost, všechno vypadalo spíš velmi nevábně. Asi dvakrát jsem bezradně projela kolem hromad a potom jsem auto odstavila a odešla hledat někoho do blízké budovy. Tam se mě naštěstí někdo ujal a nakladač nabral asi čtvrt lžíce opravdu krásného černého kompostu. Během půl minuty byl vozík naložen. Zdálo se mi, že je toho málo, ale na váze jsem zjistila, že mám naloženo 400 kg. To už bylo skoro víc, než můžu na vozíku odvézt, ale Fabia jako vždy nezklamala.

Absolvovala jsem i nezbytné couvání na naší rozbité příjezdové cestě. Těch 50 metrů mi trvalo asi 15 minut a vylezla jsem notně zpocená, ale dala jsem to 🙂

vozik01

No a potom jsem vyryla 25 jamek cca 50 x 50 x 50 cm a pomocí kolečka dovezla ke každé hromádku kompostu. Ještě že nahoru vozím kolečko prázdné. Ke konci práce se mi povedlo kolečko píchnout a vyrobit v duši neopravitelnou díru. Nevěděla jsem, kde mám koupit novou duši ke kolečku, ale nakonec ji měli v Hornbachu, ale ta cena – bylo to myslím ke 200 Kč. No děs – čtvrtina ceny kolečka. Další náklad, který přičtu k výsadbě (i když jde spíš o mou blbost – nové kolečko je potřeba před použitím dofouknout.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *